Ranking filtrów do wody

Wkłady filtrujące składają się z pewnej mieszanki określonych składników, których bezpieczeństwo, a także skuteczność potwierdziły różnego rodzaju badania zarówno naukowe, a także laboratoryjne. Trzeba podkreślić, że jednym z najważniejszych składników wkładów jest węgiel aktywny. W momencie procesu filtracji woda, która przepływa poprzez złoże filtracyjne zostaje pozbawiona chloru, a także niektórych pestycydów, jak również związków organicznych.

Kolejnym istotnym składnikiem jest żywica jonowymienna, która ma za zadanie usuwanie z wody na przykład metali ciężkich (takich jak ołów bądź też miedź, które czasami znajdują się w instalacjach wodociągowych). Obecnie możemy znaleźć różnego rodzaju rankingi filtrów do wody, jednakże w czasie zakupu najlepiej będzie, jeśli dostosujemy filtr do swoich indywidualnych potrzeb.

Rodzaje filtrów

Obecnie na rynku są dostępne 4 rodzaje filtrów. Filtr standard od Dafi – pozwala oczyścić wodę kranową, a także pozwala chronić nasz czajnik przed kamieniem. Jest to najbardziej uniwersalny wkład filtrujący. Dzięki niemu, nasza woda będzie wręcz idealna do picia, parzenia, a także gotowania. Następny filtr, to tak zwany AGD+. Ten rodzaj skutecznie ochroni nasze urządzenia AGD przed kamieniem kotłowym. Ten oto filtr będzie nadawał się dla osób, które chcą polepszyć jakość wody kranowej, jak również sprawić, żeby woda była idealna do gotowania. Co więcej, taka woda sprawdzi się również w przypadku ekspresu do kawy, a także żelazka bądź też nawilżacza powietrza.

Kolejny rodzaj to filtr Mg+. Ten oto filtr oczyszcza wodę, a także pozwala wzbogacać ją w jony magnezu. Trzeba podkreślić, że filtry magnezowe są chyba najlepszą alternatywą w odniesieniu do wody butelkowanej. Natomiast dzięki magnezowi, smak wody jest o wiele lepszy, a sama woda jest zdrowsza. Ostatni rodzaj filtrów to Ph+, które dają możliwość zaspokoić pragnienie zmineralizowaną wodą, która ma właściwości zasadotwórcze. Co ważne, zawarte w przefiltrowanej wodzie minerały, a więc między innymi jony wapnia, potasu, sodu, a także magnezu powodują, że nasza woda będzie znacznie smaczna oraz zdrowa.